Van Aken Schroeffunderingen neemt aangepaste Knikmops 180 in gebruik

De Schans leverde aan Van Aken Schroeffunderingen een Knikmops 180 met een boorinstallatie.

In de machine is een speciale rij-en-arbeidspomp geplaatst waardoor de hydrauliek opbrengst in plaats van de standaard 45 liter maar liefst 90 liter hydrauliek is.
Speciaal aangepast

Boorinstallatie op Knikmops 180, voor Van Aken Schroeffunderingen

 

Dat de Schans garant staat voor innovatieve oplossingen in de GWW, hoveniers en bouwsector is in de ruime 25 jaar bestaan van het bedrijf wel bekend.  Deze keer paste de Schans een Knikmops 180 speciaal aan voor het werken met een schroefpalen installatie.

 

Dirk van Aken startte in 1992 een hoveniersbedrijf, vanuit de thuisbasis in het Gelderse Nedehemert-Noord. Vandaar uit startte de zonen Nico en Arie van Aken ieder hun eigen bedrijfstak: ‘de Tuyn-Kamer’ en Van Aken Schroeffunderingen als verlengde op het hoveniersbedrijf.
De Tuynkamer realiseert unieke houten bijgebouwen; tuinhuizen, veranda’s, pool housen, kapschuren maar ook tuintafels buitenkeukens en haarden. Voor de eigen bijgebouwen zochten de heren van Aken een stevige fundering, daarbij kwamen de schroefpalen in beeld.  Van Aken Schroeffunderingen werd een feit en werd een bedrijf dat zich specialiseert in schroeffundering voor de kleine (bij)gebouwen.

Als sinds 2001 is het hoveniersbedrijf klant bij de Schans en werkzaam met een Knikmops 130. Maar door uitgebreide werkzaamheden kwam deze machine hefgewicht te kort. Samen met Jan-Willem Slegh van de Schans werd bekeken wat een passende machine kon zijn.

De eerste schroefpalen werden met een speciale handboor geplaatst. Door de toenemende vraag en om  tot 20 meter diep te kunnen draaien op veengronden, ging Arie van Aken opzoek naar een alternatief. Een stellage wist Arie  van Aken te staan, alleen een machine die de stellage kon aandrijven ontbrak.

Doordat de heren het probleem van de boorstellage voorlegde kwam al snel een Knikmops 180 in beeld. De Schans had namelijk in 2019 een special gebouwd om op afstandsbediening met een heistelling te kunnen werken. Het transportgewicht en de werkzaamheden kwamen redelijk overheen. Na een telefoontje met de Knikmops fabriek werd besloten een speciale rij-en-arbeidspomp in de Knikmops te plaatsen. Hierdoor levert de machine in plaats van de standaard 45 liter maar liefst 90 liter hydrauliek opbrengst. Dit gecombineerd met een speciaal ventielenblok  bestaande uit secties welke een grotere oliedoorstroom heeft en elke sectie onafhankelijk kan regelen. Om er voor te zorgen dat de machine maximale opbrengst zou leveren werd machine  uitgerust met extra dikke hydrauliekslangen, een handgas, een elektrisch inschakelbare dubbele arbeidspomp en een zware 2e extra hydrauliekoliekoeler.

Het hele jaar rond, en onder alle weersomstandigheden zijn de schroefelementen leverbaar én kunnen op locatie worden gemonteerd door het hele land. De schroefelementen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, diameters en met verschillende hulpstukken voor elke toepassing. Door het speciale schroefdraad word de grond rondom de schroef niet omhoog gedrukt maar samengeperst, daardoor komt de schroef muurvast in de grond te zitten. Aan de hand van een sonderingsrapport wordt de diepte van een paal bepaald. Het draagvermogen van een schroeffundering kan max 20.000 kg dragen.

Het werkgebied strekt zich uit over heel Nederland waar deze prachtige Knikmops in metallic Tenoriet grijs te vinden is!

Zonnepark A58 Etten-Leur

In Etten-Leur heeft ondertussen het fundament verzorgd voor een Solar opstelling in de schuine helling aan de A58 In totaal zijn hier 2300 schroeffundamenten in de grond gezet voor bijna 16.000 m2 zonnepanelen.