Niet 1 maar 3 nieuwe Knikmopsen voor Hoveniersbedrijf de Plataan

vrijdag 4 september 2020

Velen kennen de Knikmops vanuit de wegenbouw als een echte stratenmakers machine. Maar de laatste jaren wint de machine aan populariteit in de hovenierssector. Hoveniersbedrijf De Plataan zag de efficiëntie en veelzijdigheid van de Knikmops en besloot er niet één, maar direct drie aan te schaffen. De deal werd beklonken op de Groene Sector Vakbeurs.

Auteur: Willemijn van Iersel

De Plataan
Hoveniersbedrijf De Plataan is gevestigd in de gemeente Zaltbommel. Het hoveniersbedrijf is in 1992 opgericht door Gijsbert Hendriks van Warbij en werkzaam bij particulieren, bedrijven en (semi-)overheidsinstellingen. Naast zijn hoveniersbedrijf heeft Hendriks van Warbij ook een dochteronderneming Nacon. Nacon is de grootste leverancier van schanskorven en steenkorven in de Benelux.

Groene Sector
Tijdens een bezoek aan de Groene Sector Vakbeurs eerder dit jaar, sprak Hendriks van Warbij huisleverancier De Schans uit Hedel. Hierbij kwamen de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de steeds strengere nieuwe emissienormen voor motoren ter sprake. Verkoopspecialist Jan-Willem Slegh: ‘Door deze ontwikkelingen gaan er veranderingen plaatsvinden in het assortiment van De Schans.’ Dit zette Hendriks van Warbij aan het denken, omdat de veelal strengere emissienormen niet van toepassing zijn in zijn hovenierswerk. Hij besloot snel te handelen en te kiezen voor de oude vertrouwde techniek en schafte direct drie Knikmopsen aan.

Niet alleen stratenmakersmachine
Vele kennen de Knikmops vanuit de wegenbouw als een echte stratenmakers machine. Maar de laatste jaren zijn de machines ook erg populair onder hoveniers. De Knikmopsen zijn zo ontworpen dat ze zo efficiënt mogelijk werken met de hoogste productiviteit. Door zijn veelzijdigheid is het een gewilde machine voor veel tuinprojecten. De compacte giek, waarbij het lage giekscharnier en de korte constructie waarbij het hulpstuk dicht aan de machine maximaal bijdraagt aan de stabiliteit. Daarnaast zorgt dit lage scharnierpunt voor maximaal zicht op het hulpstuk.

Door zijn veelzijdigheid is het een gewilde machine voor veel tuinprojecten

Ontwikkelingen Knikmops
Sinds de productie van de eerste Knikmops is de machine uitgerust met een Kubota motor. Men stapt nu over naar Yanmar, dit is geen overhaaste beslissing. In 2016 zijn de Knikmops modellen al in een nieuw uiterlijk jasje gestoken. Dit was al een voorbode om Stage V motoren onder zijn kap te krijgen. Doordat er nu extra plaats gemaakt moet worden voor DPF = Diesel Particulate Filter en een DOC = Diesel Oxidation Catalysator
Voor de modellen KM80 tot KM120 blijft het programma ongewijzigd. De grote verandering gaat komen in de Knikmops 130. Tot einde dit jaar is de Knikmops leverbaar met de vertrouwde Kubota V1505 36PK. De Knikmops 180 en 250 volgen het voorbeeld door elk uitgerust te worden met een Yanmar motor. De KM180 krijgt een 3 cilinder turbo motor met 43 pk (voorheen 45 pk ). De KM250 krijgt een 4 cilinder met 48 pk (voorheen 49 pk).

Elektrisch
Naast Stage V, zet de Schans in op elektrisch uitgeruste materiaal. Naast de nieuwste Knikmops 130e is dit jaar ook de Knikmops 180e aan het assortiment gevoegd. De Knikmops 180e is geboren uit de bestaande KM180. Deze is in eigen gewicht gestegen naar 2400 kg. Waardoor de machine een machinale pallet van 1800 kg probleemloos kan verplaatsen. Het accupakket is gelijk aan de Knikmops 130E en heeft een capaciteit van 37kWh.