Loxam en De Schans: ‘Vraag naar elektrisch materieel is groot’

Loxam en De Schans: ‘Vraag naar elektrisch materieel is groot’

Ondernemen

Loxam en De Schans: ‘Vraag naar elektrisch materieel is groot’

Al in 2016 bouwde Knikmops-importeur De Schans een prototype van een elektrische KM130E, maar daarna bleef het project op de plank liggen. Na vragen van verhuurbedrijf Loxam naar een elektrische minishovel ging De Schans opnieuw met de ontwikkeling van een elektrische Knikmops aan de slag.  Inmiddels heeft Loxam zes elektrische Knikmopsen in het verhuurprogramma.

Volgens Danny Wesselius, equipment manager bij Loxam Nederland, is de vraag naar elektrisch materieel groot. ‘Alles wat bij ons aan elektrisch materieel binnenkomt, wordt direct weer verhuurd. Dat betekent dat ook bij ons de levertijden oplopen. We investeren dan ook fors. Recent hebben we nog vijf elektrische Limach minigraafmachines aangeschaft’, zei hij tijdens de BouwMachines Kennisdag. Wesselius is te zien op de foto boven dit artikel.

De grootste accu voor een minishovel

Om elektrische minishovels aan het verhuurassortiment toe te voegen, deed Loxam Nederland een beroep op Knikmops-importeur De Schans. Bij de ontwikkeling van de KM130E heeft De Schans gekozen voor componenten die ook gebruikt worden in de automotive sector. ‘Wij leveren als enige een elektrische minishovel met een 350 Volt accuspanning’, vertelde Jan-Willem Slegh, verkoopleider bij De Schans. ‘Het accupakket heeft een vermogen van 37 kW, en is daarmee de grootst verkrijgbare accu in een minishovel.’

Volgens Slegh kan met de Knikmops KM130E een volle dag gedraaid worden. ‘De elektrische variant is zelfs sterker dan die op diesel’, stelt hij. De KM130E heeft twee werkmodi: power en eco. ‘In de powerstand heeft de machine meer kracht, maar wordt de werktijd van de accu natuurlijk wel enigszins bekort.’

Tekst gaat door onder de foto.

Jan-Willem Slegh.

De prijs van de elektrische Knikmops is flink hoger dan die van de dieselaangedreven minishovel. Ondernemers die deze machine aanschaffen, kunnen wel gebruik maken van de MIA/Vamil regelgeving voor fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken. Volgens Slegh wordt het breakevenpoint van deze machine na 2,5 jaar bereikt.