Elektrische Knikmopsen vertrouwd én milieuvriendelijk

Elektrische Knikmopsen vertrouwd én milieuvriendelijk

Luisterend naar de behoeften van stratenmakers besloot Reinoud van der Schans in 1994 een eigen minishovel te ontwikkelen en verkopen onder de noemer De Schans BV. Samen met de Belgische machinebouwers Gebroeders Geens kwam hij tot de inmiddels beroemde Knikmops. Om aan de groeiende behoefte aan CO2-neutrale machines te voldoen heeft De Schans de dieselgestookte Knikmops omgetoverd tot een volledig elektrische versie die niet onder doet voor zijn broers.

DOOR FRED SCHUCH

Begin 2020 heeft de OBN deze exclusieve importeur van Knikmops in Nederland, Duitsland, Scandinavië en de ABC-eilanden als nieuw lid mogen verwelkomen. Jan-Willem Slegh is verantwoordelijk voor de verkoop en export bij De Schans en wil de OBN-leden graag meer vertellen over deze nieuwe ontwikkeling binnen de Knikmops-familie. “Vrijwel iedere stratenmaker kent de Knikmops wel”, begint Jan-Willem zijn verhaal. “Zij waarderen de Knikmops omdat hij uitblinkt in gebruiksgemak, bergen werk verzet en dankzij de degelijke bouw ontzettend duurzaam is. Met de ontwikkeling van de elektrische Knikmopsen zijn ze nu dus nóg duurzamer geworden.”

Herkenbaar en vertrouwd

“Wat betreft het uiterlijk en de bediening zijn de elektrische varianten KM130E en KM180E nagenoeg hetzelfde als hun dieselgestookte tegenhangers. Dat is voor de machinist wel zo prettig, want die hoeft er niet aan te wennen. Die stapt er zo op. Wat opvalt zijn enkele extra knoppen en wijzers, en de laadstekker onder de stoel. Als je verder zoekt zie je het dikke accupakket op de plaats waar normaliter de dieselmotor zit. Dit 350 Volt lithium-ion accupakket zorgt ervoor dat de machine bij normaal gebruik ruim een dag kan werken. Een lege accu is met een 380 Volt snellader overigens met vijf uur weer op volle sterkte, en dat is lekker snel.”

Snel, sterk en stabiel

Ondanks dat de elektrische Knikmopsen een stuk zwaarder zijn dan hun oudere broers, zijn ze nog steeds de sportwagens onder de minishovels. “Qua snelheid winnen ze het van de bekende dieselversies en qua kracht en stabiliteit doen ze er niet voor onder. Het zwaartepunt namelijk is extreem laag en het gewicht zit ver achterop, waardoor de machinist altijd de controle over de machine houdt.”

“Samen met specialisten die hun sporen in de elektrificatie van auto’s hebben verdiend, hebben we er enkele jaren over gedaan om de elektrische Knikmops te ontwikkelen. Met de ervaringen die we tot nu toe hebben, lijkt het erop dat machinisten de machines bijzonder waarderen en na een dagje draaien niet meer terug willen naar de dieselversie.”

Lage exploitatiekosten

Vanwege het ontbreken van een verbrandingsmotor en de lage kosten om de accu op te laden zijn de exploitatiekosten veel lager dan bij de reguliere Knikmopsen. Daarbij geeft De Schans 5 jaar of 3000 acculadingen garantie op 100% standtijd op het accupakket, welke naar verwachting pas na tien jaar vervangen hoeft te worden. Hierdoor blijft ook een gebruikte elektrische Knikmops interessant.

Wie een elektrische Knikmops aanschaft moet wel dieper in de buidel tasten dan bij een dieselversie, maar kan daarentegen gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL).

De Schans BV

Drielseweg 46a 5321 NC Hedel

Tel: 073 – 599 17 50

www.deschansbv.nl